Moda, Barcelona i segle XX

Hola, família! Com va la setmana? 🙂 Jo almenys he agraït bastant que les temperatures ens hagin donat un petit respir… que ja tocava! (i reconec que m´agraden els carrers mullats per la pluja, sí) 😊 😂. L´altre dia ja us vaig dir que a finals de setmana publicaria una nova ressenya, i… ja la tenim aquí! Aquest cop he analitzat l´última obra de Maria Carme Roca, que potser alguns ja la coneixereu per d´altres obres que ha publicat en els últims temps. Espero que tingueu un bon final de setmana i que gaudiu moltíssim del cap de setmana 😜 . I no us n´oblideu…sigueu molt feliços!

a-punt-destrena-maria-carme-roca

1. Títol del llibre: A punt d´estrena

2. Autor: Maria Carme Roca

3.Editorial: Columna

4.Llengua: Català

5.Any de publicació: 2016

6.Nombre de pàgines: 575

7.Preu: 20€

 

►Primeres impressions: He de reconèixer que no n´havia sentit a parlar fins que vaig veure la portada de l´obra i em vaig fixar especialment en una portada on destacava un bonic vestit vermell amb una gran llaçada. Elegant i impactant alhora (un binomi que sempre m´ha agradat). Si a més es tracta el tema de la moda i Barcelona té un paper destacat, em vaig decidir a comprar-lo.

Breu resum: Història que ens narra la vida d´una noia barcelonina anomenada Eulàlia des de la seva infantesa fins a la seva imminent trentena. Serà a través dels anys i dels ulls de la protagonista que ens endinsarem en la seva família, els seus desitjos, les seves pors i finalment veurem la seva evolució laboral com a dependenta de Can Jorba fins a la seva entrada al món de la moda com a maniquí dels anys 50 de la mà de Pertegaz.

Estructura: El llibre es divideix en quatre parts, en les quals hi trobem, alhora, capítols no gaire extensos i més aviat lleugers. Les quatre parts abarquen moments prou importants per a l´Eulàlia d´una o altra manera i , a grans trets, podríem establir aquest esquema:

  • Infantesa. Familiarització amb el seu entorn més proper.
  • Adolescència. Primeres il·lusions i plans frustrats.
  • Entrada al món real. Pèrdues i guanys.
  • Consolidació laboral i sotregada personal.

Allò que més destaca: Si he de destacar alguna cosa (fet que he de pensar detingudament) és que es tracta d´una història sense grans pretensions i que resulta adient per “passar l´estona”, per simplement desconnectar, però que en cap cas s´erigeix com un exercici per a assaborir literatura en majúscules.

Allò que caldria millorar: Al meu parer la història que escriu Maria Carme Roca arriba a ser una mica feixuga en alguns moments, ja que l´autora es recrea massa en la vida quotidiana de l´època i hi ha instants on gairebé es podria definir com un retrat costumista. D´altra banda, per a ser una novel·la relativament extensa, trobo que podria haver resolt amb més destresa aquests dos aspectes:

  • jugar més amb girs totalment inesperats per al lector i que contribuissin a crear una obra amb més capacitat de sorpresa o, si més no, misteri.
  • la psicologia d´algun dels personatges ja que se´n podria haver tret més suc.

Conclusions: És una novel·la adient per a aquelles persones que vulguin passar l´estona, sense més pretensió que això. No és una novel·la addictiva ni d´aquelles que recordes durant molt de temps però se´n surt suficientment a l´hora de tramar els fils argumentals que disposa l´autora.

Curiositats: Sembla ser que el tema de la moda està molt present en els últims anys en la ficció televisiva i ara, escrita. Juntament amb la publicació d´aquest llibre se n´han publicat dos més que també tracten sobre galeries comercials de la Barcelona dels anys 40-50´.

Valoració: 6,5/10

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s