Exquisit Claudel

Lanetadelsenyorlinh2

Hola, bibliòfils! Com aneu? Espero que l´inici del setembre us agradi tant com a mi perquè ja el tenim aquí! (també és un mes bonic, no creieu? Els colors, la temperatura, les festes que s´apropren… tot és mirar-s´ho amb optimisme 😊🍁). I precisament parlant d´optimisme, avui us porto una nova ressenya que espero que us agradi. He de reconèixer que és el primer llibre que llegia de l´autor però n´ he quedat…realment captivada. I dic optimisme perquè crec que un dels missatges finals de l´obra és: “encara ho podem canviar”. Si us decidiu a llegir Claudel, sabreu de què estic parlant.

Com ja som a dijous us desitjo un bon final de setmaneta (i weekend) i com sempre us dic… sigueu feliços!. Ens retrobem aquí la propera setmana! 🙂.

1. Títol del llibre: La petite fille de Monsieur Linh (La nieta del Señor Linh, La néta del Senyor Linh)

2. Autor: Philippe Claudel

3. Editorial: Le Livre de Poche

4Llengua: Francès

5. Any de publicació: 2005

6. Nombre de pàgines: 184

7. Preu: 5´70 €

►Primeres impressions: El títol d´aquest llibre va sorgir com una recomanació d´una professora de francès fa uns anys i, com és habitual, el vaig apuntar a la meva llibreta de llibres pendents/llibres a llegir. I com el vaig trobar? Remenant per la secció de narrativa en francès de l´Fnac (INDIRECTA: espero que algun cop li donin més visibilitat i la canviïn de lloc –la posició estratègica és important, sisplau!-), on m´encanta detindre´m i mirar tranquil·lament. I mira que miraràs… va aparèixer! Sincerament, no recordava el nom de l´escriptor, però sí el títol del llibre. Així que vaig agafar-lo i la portada em va…. enamorar! Ràpidament vaig veure un llibre força primet amb una il·lustració feta pel mateix autor en aquarel·la que definia tota l´essència de l´obra. Amor a primera vista.

Breu resum: Claudel ens explica la història d´un ésser humà (i ho dic en marca de genèric perquè això és el que precisament vol l´autor) que es veu obligat a abandonar el seu país a causa de la guerra amb la seva néta de pocs dies i enfrontar-se a un nou país d´acollida. Arribada, desubicació, por, temença, nostàlgia, amistat, tendresa, recerca i execució de la força humana, superació i moltes altres paraules s´apleguen en aquest relat que commou des del primer a l´últim moment. Ho prometo.

Estructura: L´autor francès disposa l´obra en 22 capítols sense numerar que acostumen a tenir, normalment, una extensió d´unes 6/8 pàgines, però que en alguna excepció hi poden arribar a les 14. D´aquesta manera, ens trobem capítols breus on figuren la narració, la descripció i el diàleg. M´ha recordat aquelles estructures de trencaclosques que comencen amb peces minúscules i acaben construint una obra colossal.

Allò que més destaca: Aconsegueix fer-nos arribar una obra excel·lent. I dic excel·lent també en termes generals perquè s´hi podrien dir molts més sinònims però no m´hi vull allargar massa. Té el mèrit de crear una petita obra d´art, una obra que evoca lleugeresa a simple vista pel seu gruix però que condensa un crisol de sensacions, emocions i sentiments que afloren a pell de lector. Claudel té un mèrit, i és el de la subtilitat feta lletra per a tractar temes universals i de gran pes. La seva prosa lleugera (gairebé diria etèria) i alhora sumptuosa –m´ha recordat la dansa d´una ballarina clàssica-, breu però emotiva, entrenada per a fer néixer bellesa d´allò que és punyent i dolor d´allò que és bonic. Un artista de la paraula.

Allò que caldria millorar: Sincerament, aquest es el punt que més em costa escriure perquè no tinc res a objectar. Res. ¿Podria dir, per exemple, que m´hagués agradat saber el país i la regió exacta d´on prové el protagonista? Sí, ho podría dir, però quan descobreixes l´engranatge de l´obra t´adones que aquesta tècnica és l´adequada, justament d´aquesta manera, perquè la història del Senyor Linh és la història de qualsevol ésser humà que pugui habitar aquest món. No entén de països, noms, races o religions, sinó de persones, i demà podem ser nosaltres mateixos.

Conclusions: Llegint tot el que anteriorment he escrit, crec que aquest apartat no necessita més explicació. La conclusió de tot plegat és que Philippe Claudel ens ofereix un autèntic regal per al lector que sap apreciar la bona literatura. Breu i senzilla en forma, bella i punyent en contingut. Com dirien els francesos, trop émouvant.

Curiositats: Podreu trobar el llibre tant en català com en castellà (entre d´altres llengües). He estat mirant a internet més coses sobre l´autor i he descobert una bibliografia que m´ha cridat molt l´atenció. Ja n´he apuntat dos més a la meva llista 😊.

Valoració: 10/10.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s